Woning en hypotheek


Waarom moet u in Nederland voor de koop van een huis naar de notaris?

In Nederland, en bijna overal in Europa, regelt de notaris alle juridische zaken rond de overdracht. Hij is ook de enige die dat mag doen. Daardoor weten alle partijen zeker waar ze aan toe zijn.

De notaris is onafhankelijk en onpartijdig en kijkt daarom naar uw belangen én die van de andere partij. Hij doet ook allerlei onderzoeken, naar uw achtergrond en die van de andere partij, het huis, de hypotheeksituatie en mogelijke bijzonderheden in de gemeente. Als er iets niet in orde is en dat problemen kan opleveren, trapt hij direct op de rem. En meestal zorgt hij er voor dat de problemen meteen worden opgelost.

De notaris doet dus heel veel voor u. Maar het meeste doet hij achter de schermen; u krijgt een kwalitatief hoogstaand eindproduct voorgeschoteld. De notaris bewaakt ook de financiële kant van de overdracht. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bank en de verkoper hun geld krijgen. Daarbij wordt natuurlijk gelijk overgestoken.

De notaris stelt ook de akte op. Dat is altijd maatwerk, want iedere situatie is anders. Maar bepaalde stukken tekst zijn wel hetzelfde of lijken in ieder geval erg op elkaar. Dat moet ook wel. Het is belangrijk dat in de akten omschrijvingen en begrippen staan die wettelijk geldig zijn.