Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Ondernemen


Het starten van een eigen bedrijf begint met het kiezen van de meest geschikte bedrijfsvorm, ook wel rechtsvorm of juridische vorm genoemd.

Kies de rechtsvorm die het beste past bij uw situatie. U kunt hierbij denken aan zaken als zeggenschap, alleen een bedrijf beginnen of samen met een of meer partners. Maar ook aan fiscale voordelen. Een belangrijk onderscheid bij de verschillende rechtsvormen is de keuze voor een rechtsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid.

Bij een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid bent u privé aansprakelijk voor ondernemingsschulden. Zakelijke schuldeisers kunnen zich verhalen op zowel ondernemingsvermogen als op privévermogen. Voorbeelden van bedrijfsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn de eenmanszaak en de maatschap. Een rechtspersoon is, net als een mens, zelfstandig drager van (financiële) rechten en plichten. Dit betekent dat een rechtspersoon aansprakelijk is voor de schulden die uit het ondernemen voortvloeien, en niet uzelf. Voorbeelden van bedrijfsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn besloten vennootschap (BV), naamloze vennootschap (NV) en coöperatie.

Welke rechtsvorm u kiest, is afhankelijk van verschillende aspecten. Wat zijn de aard van de werkzaamheden (beroep of bedrijf)? Hoe wilt u uw aansprakelijkheid regelen? Maar ook of u of uw zakenpartner risicodragend kapitaal beschikbaar wil stellen. Daarnaast spelen financiële, fiscale en commerciële overwegingen een rol.

De notaris weet precies de voor- en nadelen van de rechtsvormen en zoekt met u naar de meest geschikte vorm. De notaris zorgt voor de oprichting en de begeleiding van de door u gekozen ondernemingsvorm.